Élzárás technológiai trendek

 

 

 

A bútorlap alapja faforgács, ami a nedvesség hatására dagad.  A nedvesség, és a pára a bútorlapok élein okoz kárt, hiszen az akár századmilliméternyi résen beszivárgó víz hatására megdagad a bútorlap éle, ami azt eredményezi, hogy az ABS-t ledobja.

Mi okozza az élzáró leválását a bútorlapról? Gyakran szembesülünk azzal, hogy a konyhabútor élzárásai meglazulnak, a ragasztások elengednek. Ilyenkor gyorsan asztalost hívunk, vagy megpróbáljuk házilag orvosolni a bajt. Kanyarodjunk vissza egy kicsit a gyártásig! A nagyüzemi bútorgyártás kezdete óta kritikus pont a kiváló élzárás biztosítása!

 

EVA olvadékragasztós élzárás

EVA – nyugodtan nevezhetjük a hagyományos élzárási technológiának, ez a legelterjedtebb ragasztó, amit ma a faipari élzáró gépek használnak. Olcsó és minden általános igénynek megfelel.  Az élzáró anyagok ragasztásának legelterjedtebb módja az EVA ragasztók (etil-vinil-acetát) alkalmazása. A hagyományos élzárási eljárások esetében az élzáróanyagot EVA olvadékragasztóval egyesítik a lapanyag élével, ami számos esetben megfelelő technológia, de két fontos hátránnyal rendelkezik. Az EVA ragasztófuga szemmel látható, vastagsága megközelíti az 1 mm-et, így esztétikailag számos esetben már a gyártást követően reklamációhoz vezethet. Az EVA, olvadékragasztós élzárás másik komolyabb hátránya, hogy a ragasztás nemhogy nem vízálló, de páraállósági tulajdonságai is korlátozottak, így vizes helyiségekben, de még a konyhák egyes részein is csak óvatosan szabad alkalmazni.

 

 

Fehér lapok esetében ott van még a ragasztófuga látható elkoszolódásának veszélye, ami szintén egy hátrányos tulajdonsága ennek az élzárási módnak. A jelenleg használatban lévő olvadékragasztó (EVA) nem megfelelően hő-, víz- és páraálló, emiatt az élanyag könnyen leválik a bútorlapról. Az úgynevezett él anyagot ABS-t a ragasztó rögzíti a bútorlaphoz.

 

 

Vékonyfugás PU-élzárás

PU – A poliuretán a levegő páratartalmával reakcióba lépve térhálósodik, és így történik meg a ragasztás az élanyag és a forgácslap között. Az élzárás kritikus pontja maga a ragasztó fuga, amely az élanyagot a laphoz rögzíti. Egy modern szabászatban ma már PU vékonyfugás élzárással kerülnek a lapanyagok lezárásra, amely vastagságából adódóan szinte láthatatlan, a PU ragasztó pedig víz és páraálló ragasztást tesz lehetővé. A PU-ragasztás speciális poliuretán ragasztóval készül!Ez egy nagyon vékony réteget alkot. Mindössze 0,15-0,18 mm-es vastagságú. Tehát az anyag szabad szemmel nem látható, A Pu élzárás úgynevezett nullfugát eredményez, azaz nem látszik a fuga a bútorlap, és az ABS élanyag között. Szép, homogén marad még a legkényesebb, hófehér bútor esetében is. Pára és hőálló, tartós kötést biztosít, ennek köszönhetően a bútorok élettartalmát jóval megnöveli! Az Európában már jól bevált PU-technológia kifejezetten ajánlott a konyhában olyan készülékek mellett, melyek meleget sugároznak, így sütő, vagy grill közelében, felső szekrényeken a páraelszívó vagy a felfele áramló forró gőz ugyancsak károkat okozhat, de a mosogató mellett is nagyon gyakoriak a tönkrement, vizesedett élek.

 

Ha hosszú évek távlatában gondolkodunk, és a PU élzárási technológiát választjuk, bútorunk sokáig kiszolgál bennünket. Az igény egyre nagyobb a kifogástalan élzárási eredmények tekintetében, így a kisebb ipari gépekben is megjelentek ilyen irányú fejlesztések.

 

Javasoljuk, hogy egyedi bútorgyártással foglalkozó cégeknél minden esetben tájékozódjon a bútorlapoknál alkalmazott élzárási technológiáról.

 

 

 

Összes bejegyzés

Minden jog fenntartva: Noa Bútordesign Kft, Miskolc

 Az oldalt készítette: Kiss Sándor   www.visualcenter.hu

Adatvédelmi nyilatkozat